Mijn favoriete boeken over visuals

Drie favorieten

Op dit moment heb ik zes boeken over Visual Notes/Sketch Notes in mijn bezit. Drie daarvan zijn mijn favoriet en die wil ik heel graag met je delen. Maar voordat ik het eerste boek had. Dat duurde wel even! Ik ging op zoek naar informatie maar ik wist nog niet precies wat ik zocht en dus al helemaal niet hoe ik daar naar moest zoeken.

Google en ik

Het was zo’n vijf jaar terug dat ik door het tijdschrift Flow meer wilde weten over die leuke tekeningen die zij presenteerden. Alleen, hoe heette die tekeningetjes? In Google zocht ik op het woord “pictogram” maar er kwam geen bruikbare informatie, naar boven. Op dat moment had ik bijvoorbeeld nog nooit van “infographic” gehoord. Google en ik deden dus enorm ons best maar het duurde echt wel even voordat ik een hit had.

Poppetjes

Oké het was dus duidelijk, ik moest de zoekterm aanpassen.. Maar naar wat precies? Ik zocht op “figuratief” op “flow” en op “poppetjes” maar nog steeds werd ik niet echt veel wijzer. Pas toen ik ze uit frustratie allemaal invulde, het woord “tekenen” toevoegde en ook de derde pagina met resultaten van Google ging bekijken werd het voor mij eindelijk wat helderder. 

Eerste boek

Uiteindelijk was het een bericht op LinkedIn dat mij echt verder heeft geholpen. Rachel Levi, promootte daar haar boek “Tekenen tijdens de vergadering: DOEN!” Ik was natuurlijk nieuwsgierig dus ik kocht het boek. Er ging een wereld voor me open, toen pas leerde ik de termen ‘visual notes’ en ‘zakelijk tekenen’ kennen. Het is mijn eerste boek op dat gebied en ik beschouw het als mijn pareltje. Rachel legt je eenvoudig uit hoe visuals met basisvormen gemaakt worden. En ze zet je op een leuke manier aan het werk, een interessant en leerzaam boek dus!

Tweede boek

Het tweede boek is “Visual Thinking” van Willemien Brand. Ik vind dit echt een aanrader. Ondanks dat het in het Engels is geschreven denk ik niet dat de taal een belemmering hoeft te zijn. De tekeningen en visuele uitleg zijn zo duidelijk dat de tekst soms zelfs overbodig is. Als ik op zoek ben naar informatie of naar een andere aanpak, dan pak ik dit boek er als eerste bij.

Derde boek

Het derde boek dat ik met jullie wil delen heet: “Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst” dit boek is geschreven door Susie Hodge. Het is geschreven voor kinderen maar is zeker ook tof voor volwassenen. Het boek gaat niet helemaal over visalnotes, het gaat meer over kunst. Maar het begint met stokpoppetjes, ook een zoekterm die ik pas sinds een paar jaar gebruik maar als fenomeen eigenlijk allang kende. 

Geschikt voor onderwijs

Op de voorkant van het boek staan enkele visuals, je begrijpt natuurlijk wel dat dit mij aansprak en dat ik het moest hebben! Dit boek is zeer geschikt voor het onderwijs, het kan er voor zorgen dat de interesse voor kunst en (beeld)taal bij kinderen begrijpbaar en interessant wordt. Tof toch, als kinderen op school al leren dat ze met het tekenen van stokpoppetjes, het namaken hiërogliefen of pictogrammen dingen duidelijk kunnen maken? Of dat ze symbooltaal kunnen inzetten om iets te verwoorden wat met letters en woorden misschien nog niet lukt?

Nieuw boek 

Het laatste boek dat ik heb gekocht over Visual Notes moet nog binnen komen. De titel is “Visueel presenteren” en het is geschreven door Dan Roan. Het klinkt misschien wat ouderwets maar boeken helpen dus zeker!  

Eigen stijl

Ik zoek graag zelf dingen uit, dit is mijn leerstijl en ook mijn manier van lesgeven. Ik wil mogelijkheden en voorbeelden zien, dingen laten bezinken en oefenen om het daarna toe te kunnen passen. Wel met mijn eigen touch natuurlijk. Ik ben me ervan bewust dat het niet altijd de snelste weg is, maar het is wel mijn eigen weg. Intrinsiek en overtuigend. Met die ervaring kan ik je helpen bij het maken van visuals en het zoeken naar een eigen stijl.

Als je meer informatie op internet wilt vinden, zoek dan op de volgende trefwoorden: 

  • zakelijk tekenen
  • visual notes
  • visuals
  • sketch notes
  • infographics

Tot slot nog even..

Als ls je een boekwinkel binnen loopt, kies dan voor een boek die jou ook qua illustraties aanspreekt. Een tekening die een hele bladzijde bestrijkt, kijkt zoveel leuker en makkelijker dan alleen maar woorden.

Volgende Blog. Wil jij de eerste zijn die deze gaat lezen? Wil jij je hiervoor inschrijven? Klik dan op de knop. Je vult je adres in en twee vragen. Die gaan over het soort werk wat je doet. Ik wil graag weten welke doelgroep het meest geïnteresseerd is.