Gebruik visuele notities en je valt op!

Maar wat zijn visuele notities?

Visuele notities ook wel Sketch Notes genoemd, zijn notities die je tekent en waar je symbolen, poppetjes, metaforen met enkele begrippen gebruikt. De pijlen en kaders maken het verhaal af. In Nederland spreekt men ook wel over visueel communiceren, visual notes of zakelijk tekenen.

Vergeet de ellenlange notulen! Want  visuele notities zijn efficiënter dan de gewone tekstnotities die iedereen weleens maakt. Ze vervangen vele woorden en zo kun je bijvoorbeeld aan een pagina genoeg hebben. Op een blad papier waarop direct informatie gevisualiseerd wordt, helpt de informatie duidelijker en makkelijker te begrijpen en onthouden. Duidelijker en slimmer dus.

Maar waarom visuele notities?

Er zijn genoeg redenen om visuele notities te gebruiken. De voornaamste reden is natuurlijk dat mensen liever naar een plaatje kijken dan dat ze moeten lezen. Een Visual Note is nu eenmaal makkelijker te onthouden dan een lap tekst. En daar waar het werk of les wordt getekend, zal men beter opletten en luisteren omdat er niet meegelezen hoeft te worden. Omdat er sprake is van een interactie tussen jou en je publiek. Tussen je linker – en rechterdeel van je brein. 

Wordt er bij jouw bedrijf, onderneming of vereniging veel vakjargon gebruikt? Spelen er onderwerpen die nu echt eens goed besproken moeten worden? Zijn er problemen? Is er een transformatie in het vooruitzicht? Of hebben jullie een visie met missie? Wil je het leren leren met beelden toepassen? 

Dan is er behoefte aan een duidelijke boodschap. Samen kunnen we en mooie, overzichtelijke en pakkende tekenplaat maken. Wedden dat het veel meer impact zal hebben dan een vel of presentatie vol woorden? 

Maar hoe maak je Visual Notes?

Je luistert naar wat er verteld wordt en je filtert de informatie eruit die voor jou belangrijk is. Bedenk wat je wilt onthouden en maak van de kernpunten een samenvatting. Die samenvatting ga je tekenen. Gebruik je je creativiteit, en vraag je af wat past bij wat ik zojuist gehoord hebt? Een symbool, een mens, een emotie of misschien een situatie? De losse plaatjes vertellen dan de inhoud die je als een verhaal presenteert. 

Op papier

De belangrijkste materialen voor het maken van visuele notities op papier zijn fineliner, stiften en papier. Hoe groter het blad hoe dikker de punt van je stiften mag zijn. Om enig diepte in tekeningen te krijgen kan er met verschillende puntdiktes gewerkt worden. Begin je net en wil je eerst even lekker experimenteren, koop dan de stiften van de Hema in die ronde pot. De puntdikte werkt fijn en tijdens mijn workshops gebruiken we deze ook. Natuurlijk laat ik je ook oefenen met andere soorten stiften die hiervoor speciaal gemaakt zijn, zoals Neuland stiften.

Op device

Hiervoor zijn meerdere programma’s beschikbaar, maar ik werk graag met het programma Procreate. Hiervoor heb je wel een IPad Pro nodig of een iPad waarbij je een digitaal potlood kunt installeren. Ook kan ik je precies uitleggen hoe het programma Microsoft 3-D werkt.

  

 

Aan de slag met de Tutorial Visuele Notities?

Ben je nieuwsgierig en wil je eerst iets uitproberen voordat je een workshop boekt? Dan is deze weggever echt iets voor jou. Hiermee kun je aan de slag en een eerste indruk krijgen van het tekenen van visuele notities.