Visueel communiceren kan iedereen!

Visueel communiceren met visual notes kan iedereen!  Misschien is er enige twijfel, maar je hoeft echt geen Rembrandt te zijn. Je maakt namelijk gebruik van basisfiguren, zoals een vierkant, rond, lijn en boog. Samen vormen zij de basis voor het tekenen van symbolen, ook wel visuals, iconen, picto’s of graphics genoemd. In deze tekst maak ik gebruik van het woord visual. In het  Nederlands ‘visueel’. 

Visual note (visuele notitie) wordt steeds vaker ingezet om gesproken of geschreven taal samen te vatten in afbeeldingen. Dat onder andere voor illustraties bij presentaties of samenvattingen van vergaderingen, maar ook voor ontwikkelingsplannen en teambuildingsactiviteiten in bedrijven. 

De voordelen van visueel notuleren zijn divers. Als je op internet zoekt, kom je verschillende rijtjes tegen. In principe gaan ze allen over geheugen, samenwerking, samenhang, inspiratie en realisatie. Volgens mij, is het werken met visuals niet alleen efficiënter, het is ook sprekender dan pagina’s vol tekst. Jij begrijpt en onthoudt de afbeelding eerder dan bijvoorbeeld notulen. 

Je kunt dit in workshops leren. Het stap voor stap symbolen, maar ook poppetjes, met verschillende houdingen en emoties maken. Dat door gebruik te maken van basisfiguren. Het voordeel van zo een workshop is dat je tijd hebt om te oefenen en werk je toe naar een tekenplaat. Een poster die jouw verhaal vertelt door eigen gemaakte afbeeldingen, verbindingslijnen en kaders. Dat samen maakt een beeldplaat krachtig en uniek. 

Echt, iedereen kan het visuele communicatie eigen maken. Mijn tekening hier is in 1 minuut gemaakt. Het gaat om de boodschap. Durf te tekenen! 

Scroll to Top