Het waarom van het zakelijk tekenen

Zakelijk tekenen is een krachtige en vooral leuke manier om informatie, dus tekst, om te zetten in begrijpende plaatjes. Deze plaatjes geven de informatie die je anders in zinnen zou lezen. De tekeningetjes zijn natuurlijk veel interessanter om naar te kijken. Maar dat niet alleen, ook kun je veel sneller duidelijkheid creëren.

 

Nuttige informatie

Zakelijk tekenen, ook wel Visual Notes genoemd, is een must have om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik zal je uitleggen waarom zakelijk tekenen er echt toe doet. Je kent ze vast wel, die ellenlange notulen. Er zijn over het algemeen zoveel woorden en zinnen gebruikt in één stukje tekst, dat de kern eigenlijk allang niet meer helder is.

Te veel mits en maren en ditjes en datjes. En met ook nog de acties en reacties er uitgebreid bij geschreven staat uiteindelijk de tekst bol van informatie. Nuttige informatie uiteraard, maar vaak ook met informatie die eigenlijk overbodig is. Door al deze informatie eindig je met een lap tekst waarop eigenlijk niemand zit te wachten.

Lees jij het?

Want de grote vraag blijft altijd; lezen de mensen naar wie je de informatie uiteindelijk uitstuurt ook echt alles wat je hebt geschreven? Zeg eens eerlijk? Hoe vaak lees jij de notulen van kop tot kont, die je na een vergadering ontvangt? Bijna niet hè? En als je het document dan toch opent en je ziet dat er veel woorden gebruikt zijn, dan lees je misschien alleen wat stukjes. Of alleen het begin en het eind.

Leuker

Nou kijk, en dat kan nu dus anders. Beter én leuker! Visueel communiceren begint steeds meer terrein te winnen in het zakelijke leven. Met zakelijk tekenen kun je je punt sneller helder maken, meestal staat een lange tekst gelijk aan één of twee tekeningetjes. Inclusief dat wat er niet wordt geschreven maar wel wordt bedoeld. De energie binnen een team bijvoorbeeld. 

Milliseconden

Dus; twee tekeningetjes of duizend woorden? Wat zou jij het liefste kiezen? Begrijp me niet verkeerd hoor, soms zijn woorden nodig. Zoals nu, in deze uitleg. Of om gevonden te worden in Google bijvoorbeeld. Maar wist je dat we een plaatje herkennen in één milliseconde en dat we soms wel 5 seconden nodig hebben om maar 20 woorden te lezen?

Superieur

In deze uitleg kies ik dan dus graag voor een mix van beiden. De woorden om gevonden te worden en mijn pakkende tekeningen. Ken je het “Picture Superiority Effect” toevallig? Dit verwijst naar het fenomeen waarbij mensen afbeeldingen beter onthouden dan de bijbehorende woorden.

Met andere woorden, afbeeldingen zijn superieur aan woorden als het gaat om het oproepen en herkennen van informatie. Begreep jij eigenlijk al waar deze tekst over ging voordat je het gelezen had? Simpel en gewoon omdat je vlug al even de plaatjes had gescand? Dan begrijp je dus precies wat ik bedoel!

Verbinding en ontwikkeling

Wist je dat tekenen ook nog eens zorgt voor een diepere verbinding met jezelf, met je brein. Door te tekenen herken je makkelijker patronen en wordt je denkvermogen versterkt. Zo kun je je gedrag gemakkelijker aanpassen in verschillende situaties. Als je tekent, ontwikkelt je brein alertheid en dat is weer gunstig voor het verbeteren van andere hersenfuncties.

Toegankelijker

Tekenen zorgt ook voor verbinding met je publiek, het proces bij tekenen en het resultaat van een tekenplaat zorgt voor interactie. Het maakt het praten over bepaalde onderwerpen veel toegankelijker. Je verbeeldt in de kern wat er gezegd wordt. En eigenlijk ook wat er niet gezegd wordt maar wel meetbaar is. Als publiek meekijkt terwijl je een tekening maakt, blijft deze nog beter in de herinnering hangen.

Grottekeningen

Voordat woorden überhaupt bestonden communiceerde men al met plaatjes. Kijk maar naar de eeuwenoude grottekeningen en hiërogliefen. Onze communicatie is begonnen met klanken en beelden dus ons brein begrijpt en verwerkt plaatjes al van oudsher makkelijker dan taal. Oh en zeg nou niet dat je niet kunt tekenen! Het zakelijk tekenen kent geen perfectionisme, je tekent op gevoel.

Contouren

Hup, pak op die pen! Begin eens met het natekenen van bijvoorbeeld je mok, je flesje water, beeldscherm of kamerplant. Of, nog leuker, teken met je vinger de contouren van je werkgever na en teken dat dan vervolgens op papier. Probeer en ervaar! Maak ook eens gebruik van stokpoppetjes. Als je de logica van deze poppetjes snapt, wordt het allemaal nóg makkelijker.

Basistechnieken

Toch wat onzeker om “zomaar” te starten? Schijf je dan in voor mijn toffe workshop! Op één dag leer je de basistechnieken onder begeleiding van mij maar toch op jouw eigen kracht. Neem contact met mij op, om op een ontspannen én efficiënt manier de fijne kneepjes van het tekenen te leren. Door de oefeningen leer je snel de eerste visuals te maken en bouw je in korte tijd je beeldbank op.