Gebruik visuele notities en je valt op!

Maar wat zijn visuele notities?

Visual notities, ook wel visual notes of Sketch Notes genoemd, zijn noties die je visueel maakt. Je tekent symbolen, poppetjes, metaforen  met enkele begrippen, pijlen en kaders om een samenvatting te maken van wat gezegd en bedacht is. In Nederland spreekt men ook wel over visueel communiceren of zakelijk tekenen.

Visual notes zijn efficiënter dan de gewone tekst notities die iedereen weleens maakt. Vergeet de ellenlange notulen! Een visual note vervangt vele woorden en zo kun je bijvoorbeeld aan één pagina genoeg hebben. Omdat er direct iets gevisualiseerd wordt, zullen visual notes helpen om informatie eenvoudiger te begrijpen en daarna ook makkelijker toe te passen. Duidelijker en slimmer dus.

Maar waarom visual notes?

Er zijn genoeg redenen om visual notes te gebruiken. De voornaamste reden is natuurlijk dat mensen liever naar een plaatje kijken dan dat ze moeten lezen. Een Visual Note is nu eenmaal makkelijker te onthouden dan een lap tekst. En daar waar door middel van een Visual Note gepresenteerd wordt, zal men beter opletten en luisteren omdat er niet meegelezen hoeft te worden.

Wordt er bij jouw bedrijf, onderneming of vereniging veel vakjargon gebruikt? Spelen er onderwerpen die nu echt eens goed besproken moeten worden? Zijn er problemen? Is er een transformatie in het vooruitzicht? Of hebben jullie een visie met missie? Dan is er behoefte aan een duidelijke boodschap. We kunnen dan samen een mooie, overzichtelijke en pakkende tekenplaat maken. Wedden dat het veel meer impact zal hebben dan een vel vol woorden?

Maar hoe maak je Visual Notes?

Je luistert naar wat er verteld wordt en je filtert de informatie eruit die voor jou belangrijk is. Bedenk wat je wilt onthouden en maak van de kernpunten een samenvatting. Die samenvatting ga je tekenen. Gebruik je creativiteit, wat past bij wat je zojuist gehoord hebt? Een symbool, een mens, een emotie of misschien een situatie?

Op papier

De belangrijkste materialen voor het maken van Visual Notes op papier zijn fineliner, stiften en papier. Hoe groter het blad hoe dikker de punt van je stiften mag zijn. Om enig diepte in tekeningen te krijgen kan er met verschillende puntdiktes gewerkt worden. Begin je net en wil je eerst even lekker experimenteren, koop dan de stiften van de Hema in die ronde pot. De puntdikte werkt fijn en tijdens mijn workshops gebruiken we deze ook. Natuurlijk laat ik je ook oefenen met andere soorten stiften die hiervoor speciaal gemaakt zijn, zoals Neuland stiften.

Op device

Hiervoor zijn meerdere programma’s beschikbaar, maar ik werk graag met het programma Procreate. Hiervoor heb je wel een IPad Pro nodig of een iPad waarbij je een digitaal potlood kunt installeren. Ook kan ik je precies uitleggen hoe het programma Microsoft 3-D werkt.

  

 

Gratis aan de slag met visual notes?

Wil je eerst wat oefenen? Of het zakelijk tekenen uitproberen, voordat je een workshop boekt?
Dan is deze gratis tutorial echt iets voor jou. Met deze oefeningen zet je de eerste stappen naar het tekenen van Visual Notes.

Scroll to Top